Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
< BACK

De små værdifulde ideer er nøglen

Med Søren Bekker, CIO, Octapharma

Hos Octapharma afvejer VP of Corporate IT, Søren Bekker, konstant de digitale ambitioner op mod pharma-industriens regulatoriske virkelighed og begrænsninger. Frem for at revolutionere spillet fokuserer Octapharma på de løbende innovationsmuligheder og på at optimere samarbejdet mellem forretning og it.

Octapharma er en af verdens største producenter af plasmabaserede lægemidler. Virksomheden blev grundlagt i 1983, og produktlinjen består af lægemidler til behandling af blandt andet blødere, immundefektsygdomme og intensivpatienter. 

Som VP of Corporate IT er det en del af Søren Bekkers mission at sætte organisationen i stand til at fremme samarbejde og innovation og derigennem udvikle digitale værktøjer, der styrker koblingen mellem patienter og produkt. Formålet er både at indsamle data og at tilbyde en mere gennemført patientoplevelse.


Nedbrydning af it-barriere

Ud over hovedkvarteret, der er placeret i Schweiz, er Octapharmas globale organisation til stede i omkring 35 lande med produktionsfaciliteter i Sverige, Østrig, Frankrig, Tyskland og Mexico. Men det er ikke uden udfordringer at drive digital innovation i en multinational pharma-virksomhed som Octapharma. Ifølge Søren Bekker er løsningen at nedbryde barriererne mellem it og den øvrige organisation. 

– Det handler om at modernisere din forretning uden at vende alt på hovedet. I en virksomhed med 8.000 medarbejdere fordelt over hele kloden er en komplet revolution simpelthen ikke en mulighed, siger Søren Bekker og uddyber: 

– I stedet arbejder vi løbende på at implementere det, vi kalder en business partner-model, der fokuserer på at identificere de digitale ambassadører i vores forskellige forretningsområder. I de seneste par år har Octapharma gennemgået en digital modning, hvor de større, veldefinerede projekter forløber ukompliceret i den traditionelle ”vandfaldsmodel”. Det giver mere plads til de små, pilotlignende projekter, som kan injiceres i hverdagens drift.


Digitale evangelister sparker innovation op i højeste gear

Innovationsopgaven er imidlertid ikke i mål blot ved at identificere ambassadørerne uden for it-afdelingen. Du har også behov for "digitale evangelister". 

– Du har brug for medarbejdere i din it-organisation, der tænker hurtigt, tager initiativ og får tingene gjort, samtidig med at de kommunikerer detaljerne om processen og resultaterne til den øvrige organisation. Uden disse nøglemedarbejdere vil innovationsprocessen være svær at sparke i gear, forklarer Søren Bekker. 

Han berører et generelt problem i it-verdenen – manglen på kompetente medarbejdere. 

– Den største udfordring for Octapharma, og enhver anden it-organisation, er manglen på kompetencer og ressourcer og udfordringen med at tiltrække de rigtige mennesker. For os er en del af svaret også at se ud mod eksterne partnere og økosystemer, der kan understøtte vores egen indsats.


En ny tilgang til medarbejderengagement

For at fremme den digitale kultur i virksomheden har Octapharma taget initiativ til at omorganisere it-teamet. Nu har en del af medarbejderne et dybt teknisk fokus, mens andre medarbejdere har en mere procesorienteret rolle og fungerer som bindeled til resten af virksomheden, hvor de fokuserer på innovation og forretningsmæssige udfordringer. Formålet er at sikre, at drøftelser om digitalisering ikke kører fast i tekniske detaljer, ligesom modellen styrker muligheden for at lufte nye ideer. 

– Det er afgørende, at vi identificerer de små, men værdifulde ideer, der kan strømline et forretningsområde eller gøre en del af produktionen mere omkostningseffektiv. Hvis de medarbejdere, der ikke er en del af it, ikke har et sted, de kan gå hen med deres it-relaterede ideer, risikerer vi at tabe deres indsigter på gulvet i stedet for at udnytte dem, forklarer Søren Bekker.


En balance mellem compliance og innovation

De fleste tech-virksomheder stræber efter at være teknologisk førende, men det kan være svært i medicinalindustrien, som er stærkt reguleret. Når virksomheden skal overholde regulativer, kan det være en udfordring at tage føringen på implementering af nye teknologier – eller at integrere teknologier på forkant med udviklingen inden for compliance. 

I stedet er det nødvendigt at fokusere på at opretholde en balance, hvor compliance hverken dikterer eller sænker innovation, siger Søren Bekker. Og selv om Octapharma ikke er digital frontløber, ser han som CIO en stor værdi i at holde sig opdateret om nye teknologier for at forberede organisationen til digital transformation. 

– På nuværende tidspunkt er der et stort potentiale i at integrere analytics i vores produktionslinjer. Det vil gøre det muligt for Octapharma at optimere vores daglige processer, men også at skubbe på innovationsprocessen – og når dette er på plads, er AI-muligheder det næste naturlige skridt, siger han og uddyber: 

– Når vi ser på "nye" teknologier, rummer blockchain et stort potentiale inden for sporbarhed. Octapharma bliver dog ikke de første til at implementere det. I sidste ende skal vi levere data i de specifikke formater og kontekster, som forskellige reguleringsmyndigheder kræver, hvilket begrænser vores muligheder for innovation på området. Så selvom vi udtænker noget virkelig innovativt, er det et spørgsmål om enten at leve op til gældende regler eller at overbevise den samlede industri og markeder som fx USA, Kina og Europa om at tilpasse sig vores nye teknologi, hvilket mildest talt vil blive svært at sælge.


Digitale fakta om Octapharma

  • I samarbejde med en startup-partner har Octapharma udviklet en online platform til det canadiske marked, hvor nøgleinteressenter og opinionsledere så som læger kan diskutere de forskellige typer behandling, som Octapharma tilbyder.

  • Octapharmas website gennemgår for øjeblikket en omfattende overhaling, hvilket vil resultere i en helt ny brugerflade med et patientfokus som erstatning for den tidligere ”indefra og ud-tilgang”.

  • Octapharma har flere igangværende app-initiativer, der letter brugen af deres produkter. For eksempel kan patienter følge deres daglige dosering, fysiske velvære og aktivitetsniveau.Søren Bekkers bedste tips til CIO’s på vej mod digital transformation

  • Identificer og rekrutter digitale evangelister – både i og uden for virksomheden. Dem, der tænker hurtigt, tager initiativ og får tingene gjort, samtidig med at de kommunikerer deres proces og resultater til den øvrige organisation.

  • Opdel ikke organisationen i individuelle afdelinger, hvor it er adskilt fra resten. It bør være en del af de daglige forretningsbeslutninger.

  • Nye ideer og inspiration skal komme fra hele organisationen – og du skal mestre spændet over både innovation og compliance. It bør støtte og guide denne innovation og ikke forsøge at lukke den ned, fordi de frygter skygge-it.


Er din organisation Digital at Scale?

Forventningsbarometeret går i år i dybden med danske og internationale virksomheders muligheder for og parathed til at skalere deres digitale initiativer. Hvilke forskelle er der – og hvor? Og hvad kræver det, strategisk, teknologisk og organisatorisk, at skalere sin digitale indsats? Vi kalder det Digital at Scale.

Udfyld formen nedenunder, for at hente rapporten og læs mere om resultaterne og resten af CIO artiklerne

 

 

Brian Troelsen+45 3079 5933 btrl@nnit.comBusiness Development Director https://dk.linkedin.com/in/brian-troelsen-693b38Brian Troelsen

 

 

Digital transformation: Fortællinger fra frontlinjenhttp://www.nnit.dk/Sider/Digital-transformation-Fortællinger-fra-frontlinjen-.aspxDigital transformation: Fortællinger fra frontlinjen
Sæt turbo på din digitale transformation – og undgå disruptionhttp://www.nnit.dk/digital-transformation-og-innovation/Sider/Sæt-turbo-på-din-digitale-transformation.aspxSæt turbo på din digitale transformation – og undgå disruption
Skalering af Data Science med NNIThttp://www.nnit.dk/digital-transformation-og-innovation/Sider/Skalering-af-Data-Science-med-NNIT.aspxSkalering af Data Science med NNIT
PFA: “Data science er ikke en it-disciplin; det er en forretningsdisciplin”http://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/PFA-Data-science-er-ikke-en-it-disciplin;-det-er-en-forretningsdisciplin.aspxPFA: “Data science er ikke en it-disciplin; det er en forretningsdisciplin”
Måske bliver vi et softwarefirma...http://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Måske-Bliver-vi-et-softwarefirma.aspxMåske bliver vi et softwarefirma...
Region H skubber til grænserne med ny teknologihttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Region-H-skubber-til-graenserne-med-ny-teknologi.aspxRegion H skubber til grænserne med ny teknologi
Legacy er ikke en uoverkommelig barriere for agilitethttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Legacy-er-ikke-en-uoverkommelig-barriere-for-agilitet.aspxLegacy er ikke en uoverkommelig barriere for agilitet
Vi har outsourcet markant for at blive mere agilehttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Vi-har-outsourcet-markant-for-at-blive-mere-agile.aspxVi har outsourcet markant for at blive mere agile
Agil udvikling har halveret Arlas digitale go-live tidhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Agil-udvikling-har-halveret-Arlas.aspxAgil udvikling har halveret Arlas digitale go-live tid
Agile organisationer skal have tid til at lykkes – og opbakning fra topledelsenhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Agile-organisationer-skal-have-tid-til-at-lykkes-og-opbakning-fra-topledelsen.aspxAgile organisationer skal have tid til at lykkes – og opbakning fra topledelsen