Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
< BACK

Kan blockchain gavne din forretning?

Den nye blockchain-teknologi bidrager med øget datasikkerhed og transparens til virksomheder og hjælper den digitale transformation. Derfor er det en god ide at granske egen modenhed og afdække, hvordan blockchain kan understøtte netop din forretningsmodel.

Med blockchain-teknologi kan din virksomheds forretning måske tænkes på en helt ny måde. Data registreres og opbevares sikkert, værdier og informationer udveksles automatisk, og ofte kan mellemmænd helt fjernes.

– Blockchain logger data i de rigtige sekvenser, og du kan auditere i realtid. Det betyder for eksempel, at du i stedet for at rode flere forskellige regnskaber igennem kan trække en samlet rapport med det samme og se, at alt er i orden. 

Hvad er fordelene?

Der er mange fordele ved at benytte blockchain.

  • Supply chains kan styrkes, ved at spotte de potentialer, hvor track-and-trace af varer er essentielle. Det er især relevant for virksomheder, der har behov for at følge en vare bagud i værdikæden for at spore dens ophav.

  • Smart contracts kodet på blockchain kan være en fordel, når flere parter er afhængige af konsensus og verificering. Det sikrer en hurtig proces, og at den gældende aftale bliver overholdt og eksekveret.


Blockchain er en teknologi, vi vil se meget mere til i det offentlige såvel som i det private, hvor der er behov for datasikkerhed og tillid. Teknologien kan benyttes i stort set alle brancher, der interagerer med et it-system.

– Blockchain er skabt til peer-to-peer-interaktioner. Det er derfor interessant at dykke ned i alle de situationer, hvor man vil undgå et forstyrrende mellemled, men hvor der er behov for ekstra sikkerhed. Eksempelvis ved stemmeafgivning, som typisk er sårbar over for manipulation, svindel og fejl i optælling. Her er blockchain efter en glimrende løsning for at komme disse sårbarheder til livs.

 

​FAKTABOKS:

  • Bitcoin er baseret på blockchain

  • Bitcoin er en kryptovaluta, som er bygget på blockchain-teknologi. Det betyder ganske simpelt, at bitcoin ikke ville eksistere uden blockchain.

  • Kort forklaret, er blockchain et decentralt system, som logger transaktioner med nøjagtigt tidsstempel og giver dets brugere mulighed for at interagere peer-to-peer – og i tilfældet med bitcoin at kunne sende valuta uden om banker og andre mellemmænd hurtigt og sikkert.

  • Blockchain har derfor løst det problem, vi kalder for double-spending. I pengeverdenen handler det om ikke at kunne bruge de samme penge to eller flere gange, og i dataverdenen handler det om at kunne holde orden i sine data i realtid.

 


Brug for den rette rådgivning

Med blockchain-teknologi får du et alternativ til at løse en række digitale udfordringer, og derfor vil nogle virksomheder opdage, at blockchain kan være en god løsning for dem.

Brian Troelsen, business development director i NNIT, forklarer:

– Blockchain kan meget, men det løser dog ikke alles udfordringer. Derfor er det væsentligt at få afklaret, hvorvidt blockchain er den rette løsning for din forretning – og ikke forelske dig i teknologien først. Måske skal din virksomhed lige nu fokusere på at opgradere på den digitale front – for så at være moden til blockchain om 5-10 år.

Brian Troelsen tilføjer, at vi går en fremtid i møde, hvor bitcoin og anden kryptovaluta på sigt kan blive betragtet som legitime betalingsmidler, og derfor bør alle virksomheder kontinuerligt følge markedets digitale udvikling. 

Større, etablerede virksomheder kan derfor have stor værdi af sparring og rådgivning, der bidrager med at afklare, hvorvidt blockchain kan klæde dem på til at imødegå de udfordringer, deres forretning står over for.
Men det kan nye spillere på markedet i den grad også.


Blockchain nytænker shippingindustrien

Et godt eksempel er startupvirksomheden Blockshipping. Shippingindustrien har længe haft store problemer med overkapacitet, sikkerhedstrusler og miljøbelastning, hvilket Blockshipping ønsker at komme til livs.

Derfor hjælper NNIT virksomheden med at skabe den såkaldte The Global Shared Container Platform (GSCP), som er baseret på blockchain-teknologi, Internet of Things og moderne sensorteknologi, ligesom kerneinfrastrukturen kommer til at hvile på en cloud computing-platform.

Platformen bliver det første realtidsregister over verdens mere end 27 millioner shippingcontainere, som bliver tilgængelig for alle aktører, hvilket vil øge effektiviteten af transaktioner og håndteringen af containere over hele verden.

– Man slipper for manuelt at håndtere papirer og stempler, da alt foregår digitalt, og platformen har af samme grund tiltrukket en masse opmærksomhed, fordi den er et fremragende eksempel på, hvordan blockchain kan imødegå på verdens udfordringer.


Indtænk teknologien fra start

Særligt startups kan have stor gavn af at benytte tidlig kundeinvolvering – det kan for eksempel være i en design thinking-proces – til at afklare, om blockchain løfter deres værditilbud.

– De kommer med forretningsidéen, masser af energi og agilitet, men har som regel brug for at få bygget et ordentligt fundament for deres forretning med løsninger, der er datasikre og compliant.

I denne proces kan en virksomhed klarlægge sine blockchain-muligheder.

– Det er netop interessant for en lang række startups. De har en tydelig position, er kundefokuserede og gode til at tænke hurtigt. I den proces kan det være nyttigt at have en række anerkendte, agile redskaber og udviklingsmetoder til rådighed, hvor der er tænkt datasikkerhed ind i alle løsningerne, lyder det fra Brian Troelsen, Business Development Director, NNIT.

Har du brug for sparring og rådgivning om, hvorvidt din forretning kan få gavn af blockchain-teknologi? Hos NNIT har vi førende eksperter inden for blockchain, der hjælper dig videre på din digitale transformation. 

Du er meget velkommen til at kontakte Brian Troelsen, Business Development Director hos NNIT, btrl@nnit.com eller Tlf. +45 3079 5933

 

 

 

Thomas Schjødttmsc@nnit.comDirectorThomas Schjødt

 

 

Digital transformation: Fortællinger fra frontlinjenhttp://www.nnit.dk/Sider/Digital-transformation-Fortællinger-fra-frontlinjen-.aspxDigital transformation: Fortællinger fra frontlinjen
Sæt turbo på din digitale transformation – og undgå disruptionhttp://www.nnit.dk/digital-transformation-og-innovation/Sider/Sæt-turbo-på-din-digitale-transformation.aspxSæt turbo på din digitale transformation – og undgå disruption
Skalering af Data Science med NNIThttp://www.nnit.dk/digital-transformation-og-innovation/Sider/Skalering-af-Data-Science-med-NNIT.aspxSkalering af Data Science med NNIT
PFA: “Data science er ikke en it-disciplin; det er en forretningsdisciplin”http://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/PFA-Data-science-er-ikke-en-it-disciplin;-det-er-en-forretningsdisciplin.aspxPFA: “Data science er ikke en it-disciplin; det er en forretningsdisciplin”
Måske bliver vi et softwarefirma...http://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Måske-Bliver-vi-et-softwarefirma.aspxMåske bliver vi et softwarefirma...
Region H skubber til grænserne med ny teknologihttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Region-H-skubber-til-graenserne-med-ny-teknologi.aspxRegion H skubber til grænserne med ny teknologi
De små værdifulde ideer er nøglenhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/De-små-værdifulde-ideer-er-nøglen.aspxDe små værdifulde ideer er nøglen
Legacy er ikke en uoverkommelig barriere for agilitethttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Legacy-er-ikke-en-uoverkommelig-barriere-for-agilitet.aspxLegacy er ikke en uoverkommelig barriere for agilitet
Vi har outsourcet markant for at blive mere agilehttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Vi-har-outsourcet-markant-for-at-blive-mere-agile.aspxVi har outsourcet markant for at blive mere agile
Agil udvikling har halveret Arlas digitale go-live tidhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Agil-udvikling-har-halveret-Arlas.aspxAgil udvikling har halveret Arlas digitale go-live tid