Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
< BACK

Legacy er ikke en uoverkommelig barriere for agilitet

DigitalScale_challenges_v0a.png​Positivt: Mange virksomheder har en innovationsagenda og arbejder ambitiøst med at flytte deres organisationer og services i en mere digital retning. 

Næste skridt: Legacy og kompetencer er fortsat barrierer ifølge resultaterne fra NNIT’s Forventningsbarometer 2019. Men barriererne er ikke nødvendigvis uoverkommelige. 

Legacy-it er årsag til en del grå hår og hovedpine blandt de it-professionelle – og på management-niveau generelt – rundt om i organisationerne. I NNIT’s Forventningsbarometer, som i 2019 sætter fokus på Digital at Scale, fremhæver flere end 36 procent af respondenterne netop legacy som en af de store udfordringer i forhold til skalering af digitale initiativer. 


Skyen er et digitalt eksperimentarium

I stedet kigger mange mod cloud – faktisk hele 79 procent af barometrets respondenter. Interessen for cloud bunder blandt andet i en af cloud-løsningernes største styrker: de næsten ubegrænsede muligheder for digital skalering. 

– Agilitet er i stigende grad blevet et konkurrenceparameter, og transformation fra legacy-it til cloud bliver opfattet som vejen dertil. Og det er bestemt heller ikke forkert, understreger Brian Troelsen, der er Business Development Director i NNIT.

Han hæfter sig særligt ved, at cloud-løsninger rummer helt andre muligheder for agilitet og skalering, da organisationer ikke skal bygge alt op fra bunden, men køber sig ind i en tilgængelig aktivitet – ofte som pay per use, hvor man kun betaler for de services og den kapacitet, man benytter netop nu. 

– I skyen er det langt nemmere at udvikle og teste idéer, fordi man nemt kan justere eller lukke ned for de projekter, der fejler. En idé kan være nok så god og gennemtænkt, men hvis markedet ikke tager den til sig, er den ikke værd at satse på i det lange løb, forklarer Brian Troelsen og fortsætter:

– Derfor taler vi typisk om ” think big – start small”, som grundlæggende handler om at gribe de bedste og mest ambitiøse idéer til nye forretningsmuligheder – men koble dem op og teste dem af på skalerbare platforme inden der er kastet store ressourcer i projektet. For nogle gange er det bare ikke den bedste idé, der vinder markedet, men i stedet den, der kommer først på markedet, forklarer Brian Troelsen. 


Fra legacy til hybrid

I mange organisationer kommer legacy-it ofte til at stå som en modpol til målsætninger om agilitet og cloud. I forventningsbarometret svarer 30 procent af respondenterne, at behovet for store, finansielle investeringer, når det kommer til at løsrive sig fra den teknologiske arv, er en barriere for at skalere digitalt. Men ofte kan meget opnås med mindre. 

Brian Troelsen mener, at man bør acceptere, at legacy ikke altid er nem at skille sig af med. I stedet skal organisationerne fokusere på, hvordan man bedst muligt kan opbygge en metode, der favner såvel legacy som cloud. Han peger på hybrid:

– Virkeligheden er, at hovedparten af alle virksomheder bygger på en arv – både kulturelt og i deres it-setup. Og det er vigtigt at erkende, at det ikke er alle platforme, der egner sig til cloud. Der kan være systemtekniske hensyn, men også compliance-argumenter for at beholde data on-premise. I de tilfælde er det ikke et spørgsmål om legacy eller cloud, men snarere om at benytte cloud til at gøre centrale dele af din legacy-it agil, forklarer han. 

Et godt hybrideksempel er banker, der ofte er karakteriseret ved gamle systemer, som rummer enorme mængder data. Systemerne kan ikke lægges ned, men det er muligt at benytte en overlay-applikation, der lægges ovenpå det gamle legacy-it og ”suger” de gode data op i skyen, så de kan udnyttes agilt.


Saml dine datatråde med en integrationsmotor

Skalering er dog ikke sikret med det rette valg af cloud, on-premise eller hybrid alene. Datamængderne er ofte enorme, og mere end hver fjerde respondent i NNIT’s Forventningsbarometer opfatter manglen på data og/eller datastruktur, der kan understøtte forretningsindsigt, som en konkret skaleringsbarriere. 

Netop fordi datakompleksiteten i mange organisationer er temmelig stor, giver det mening at overveje en integrationsplatform som for eksempel Mulesoft, DellBoomi eller SAP PI/PO. Med en integrationsplatform kan du sikre, at alle dine data konverteres til samme format og kan benyttes i samspil: 

– Antallet af applikationer rundt om i organisationerne er klart stigende – og lige meget om du arbejder on-premise, cloud-baseret eller i hybrid, skal du kunne integrere dine applikationer. Ingen har kun data liggende ét sted, og det understreger behovet for et stærkt styringsredskab, som kan orkestrere alle dine integrationer fra et centralt sted, forklarer Brian Troelsen. 

Samtidig er der behov for de rette kompetencer til at håndtere den motor. 


Fra tools til kompetencer

Og her afdækker barometret en øm tå. For selvom mange respondenterne faktisk har gode tools til rådighed, peger 60 procent på, at medarbejderne ikke har kompetencerne til selvstændigt at kunne udnytte mulighederne i værktøjskassen.

– Det er naturligvis ærgerligt, at mange virksomheder oplever menneskelige faktorer som et benspænd for digital skalering – det peger i høj grad på et behov for kompetenceudvikling. Sørg nu for at opgradere dine medarbejdere med efteruddannelse, understreger Brian Troelsen. 

Netop kompetenceudfordringer kalder på en sund og kvalificeret vurdering, inden man vælger nye tools. 

–  Selvom du forelsker dig i et tool, er det ikke sikkert, at din organisation besidder kompetencerne til at udnytte det til fulde. Derfor bør du altid passe på, at du ikke fokuserer ensidigt på de tilbudte egenskaber, men også overvejer dine muligheder for at levere og løbende understøtte de egenskaber, påpeger Brian Troelsen. 

Og her kan det være aktuelt at søge rådgivning fra eksterne konsulenter, som ikke alene kan afdække din organisations kompetencer og setup, men hjælpe med at udvælge værktøjer, der matcher netop din organisation – og potentielt styrke såvel digitaliseringen som skaleringen. 

Er din organisation Digital at Scale?

Forventningsbarometeret går i år i dybden med danske og internationale virksomheders muligheder for og parathed til at skalere deres digitale initiativer. Hvilke forskelle er der – og hvor? Og hvad kræver det, strategisk, teknologisk og organisatorisk, at skalere sin digitale indsats? Vi kalder det Digital at Scale.

Udfyld formen nedenunder, for at hente rapporten og læs mere om resultaterne og resten af CIO artiklerne

 

 

Brian Troelsen+45 3079 5933 btrl@nnit.comBusiness Development Director https://dk.linkedin.com/in/brian-troelsen-693b38Brian Troelsen

 

 

Digital transformation: Fortællinger fra frontlinjenhttp://www.nnit.dk/Sider/Digital-transformation-Fortællinger-fra-frontlinjen-.aspxDigital transformation: Fortællinger fra frontlinjen
Sæt turbo på din digitale transformation – og undgå disruptionhttp://www.nnit.dk/digital-transformation-og-innovation/Sider/Sæt-turbo-på-din-digitale-transformation.aspxSæt turbo på din digitale transformation – og undgå disruption
Skalering af Data Science med NNIThttp://www.nnit.dk/digital-transformation-og-innovation/Sider/Skalering-af-Data-Science-med-NNIT.aspxSkalering af Data Science med NNIT
PFA: “Data science er ikke en it-disciplin; det er en forretningsdisciplin”http://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/PFA-Data-science-er-ikke-en-it-disciplin;-det-er-en-forretningsdisciplin.aspxPFA: “Data science er ikke en it-disciplin; det er en forretningsdisciplin”
Måske bliver vi et softwarefirma...http://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Måske-Bliver-vi-et-softwarefirma.aspxMåske bliver vi et softwarefirma...
Region H skubber til grænserne med ny teknologihttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Region-H-skubber-til-graenserne-med-ny-teknologi.aspxRegion H skubber til grænserne med ny teknologi
De små værdifulde ideer er nøglenhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/De-små-værdifulde-ideer-er-nøglen.aspxDe små værdifulde ideer er nøglen
Vi har outsourcet markant for at blive mere agilehttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Vi-har-outsourcet-markant-for-at-blive-mere-agile.aspxVi har outsourcet markant for at blive mere agile
Agil udvikling har halveret Arlas digitale go-live tidhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Agil-udvikling-har-halveret-Arlas.aspxAgil udvikling har halveret Arlas digitale go-live tid
Agile organisationer skal have tid til at lykkes – og opbakning fra topledelsenhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Agile-organisationer-skal-have-tid-til-at-lykkes-og-opbakning-fra-topledelsen.aspxAgile organisationer skal have tid til at lykkes – og opbakning fra topledelsen