Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
< BACK

Ny app gør det muligt for CIO’en at sætte sit ønskehold

Af journalist Klavs Andersen

 

Den nye Playmaker-app fra NNIT forvandler CIO'ens iPad til et smart værktøj til refleksion over, hvordan it-funktionen kan indrettes i fremtiden, så den understøtter udviklingen af virksomhedens forretning mere effektivt.

CIO'ens og it-funktionens rolle ændres i disse år konstant som følge af fremkomsten af blandt andet Big Data, Cloud og mobility, og det danner baggrunden for, at NNIT spiller ud med en ny iPad-app kaldet Playmaker.

Playmaker-App'en anvender fodbold som en metafor til at visualisere og diskutere, hvordan it-funktionens ressourcer står placeret på banen i dag, og hvordan de bør opstilles fremadrettet. Den er desuden med til at afdække behovene for at tilføre it-afdelingen nye kompetencer. App'en rummer en model af en fodboldbane, hvor selve banen udgør en taktiktavle. Her kan CIO'en frit sætte sit hold og lege med forskellige strategiske opstillinger af it-ressourcerne på banen og dermed afprøve og diskutere forskellige scenarier sammen med både sit team og sine eksterne samarbejdspartnere.

App'en er en digital videreudvikling af NNIT's Playmaker-koncept, som blev lanceret sidste år i en fysisk udgave. Siden introduktionen har Playmaker udgjort det centrale kommunikationsværktøj i en dialog mellem flere end 40 ledende danske it-medarbejdere og NNIT omkring it-funktionens ændrede rolle. Med den frit tilgængelige engelsksprogede app er NNIT Playmaker til rådighed for en meget bredere målgruppe både herhjemme og internationalt.

Den digitale udgave af Playmaker giver CIO'en helt nye muligheder for at dele sine tanker. Via en projektor kan app'en anvendes i større forsamlinger som for eksempel hele it-organisationen til at illustrere og forklare den nuværende situation, de fremtidige forretningsmæssige mål og de barrierer, der skal overvindes for at nå målene.

Afsæt i CIO'ens forventninger

Playmaker-konceptet tager afsæt i NNIT's to forventningsbarometre "It-rollen under forandring" og "Fra kostcenter til spydspids". Her giver en række danske it-chefer udtryk for deres forventninger til fremtiden, fortæller marketingdirektør Lars B. Petersen, NNIT:

"Forventningsbarometrene dokumenterede, at CIO'ens rolle er under kraftig forandring. It-afdelingen skal stå anderledes på banen og opfylde meget mere forretningsmæssige målsætninger end tidligere, hvor opgaverne i langt højere grad var rene it-opgaver som at sikre gode oppetider på serverparken og glade brugere af servicedesken," siger han og uddyber:

"Vores kunder og de CIOs, vi har talt med, har taget rigtig godt imod Playmaker fordi de genkender problemstillingerne, som fylder meget i deres hverdag, og fordi Playmaker giver dem et effektivt værktøj til at italesætte og dermed drive den transformation som er påkrævet."

Spil i tre zoner

Ligesom på en virkelig fodboldbane er app'ens taktiktavle opdelt i en defensiv zone, midtbanen og en offensiv zone:

Den defensive zone er en infrastrukturzone med de traditionelle it-opgaver som den daglige drift af for eksempel datacentret, servicedesken og sikkerhed. Her lægger de fleste it-organisationer i dag deres ressourcer.

På midtbanen foregår omstillingerne i spillet i en integrationszone. Her mødes it med forretningen via forretningsprocesser og applikationer. Det gælder eksempelvis it-arkitektur og -governance, men også konkrete applikationer som ERP, portaler og Business Intelligence. Stadigt flere it-organisationer spiller i dag med på midtbanen.

It-målene scores i offensiven

De fleste moderne CIOs stræber mod, at sparke flere både forretnings- og karrieremæssige mål i kassen, ved at sætte mere tryk på angrebsspillet oppe i den offensive zone, hvor fokus er sat på udviklingen af både nye produkter og tjenester samt på virksomhedens totale forretning, vurderer Lars B. Petersen.

"De mest visionære CIOs er dem, der er i stand til at sætte ord på den nødvendige transformation af it-organisationens rolle til at spille offensivt og være mere orienteret mod at bidrage til forretningsudviklingen," understreger han.

Sæt det optimale hold

Spillet på banen foregår med 11 brikker, hvor CIO'en udgøres af brikken "Playmaker". De 11 brikker på banen kan sammensættes af 11 interne ressourcer og 11 eksterne ressourcer. Ved at flytte rundt på brikkerne kan forskellige scenarier afprøves indtil man når frem til den optimale holdopstilling.

Som i en virkelig fodboldkamp kan der uddeles advarsler i form af gule kort. Kortene symboliserer de eksisterende barrierer for at it-afdelingen kan opfylde de forretningsmæssige mål. Det kan eksempelvis være faktorer som et komplekst it-landskab, eller at de daglige operationelle it-opgaver lægger beslag på størstedelen af medarbejderne.

"CIOs kan også opleve at de har en ressourceudfordring, hvor de mangler de helt rigtige kompetencer til at spille sammen med ledelsen på den mere forretningsorienterede bane," pointerer Lars B. Petersen.

Let at tilpasse

Det er let at modificere spillepladen til den konkrete situation, den anvendes i. Fodboldbanen er udstyret med 11 mulige it-discipliner, som kan ændres og ved at dobbeltklikke på dem, kan de udfyldes med den ønskede tekst. Det samme gælder, bolde gule kort samt de 22 ressourcebrikker, hvor navne og farver kan ændres efter behov.

"Faktisk er det muligt at tilpasse app'en så meget, at den også kan anvendes til at lægge strategien for en virkelig fodboldkamp med et U-8 hold eller til andre lignende formål," siger Lars B. Petersen med et smil på læben.

Første udgave af Playmaker-app'en rummer også læsestof i form af de to forventningsbarometre og en grundlæggende beskrivelse af Playmaker-konceptet. NNIT vil løbende udbygge funktionaliteterne:

"Vi har en masse ideer til nye features og vil også gerne viderudvikle værktøjet sammen med vores kunder. App'en kan eksempelvis anvendes til at levere videoindhold og skabe CIO-communities, hvor deltagerne kan trække på hinandens materialer og erfaringer, dermed skabes en interaktiv hub baseret på Playmaker. Det er der, vi gerne vil nå hen i fremtiden, for at hjælpe CIOs yderligere med at drive den forretningsmæssige transformation," siger Lars B. Petersen.

 

 

 

 

 

 

Kontakt NNIT+45 7024 ​4242nnitcontact@nnit.com ​​https://dk.linkedin.com/company/nnitKontakt NNIT

 

 

Digital Playmakerhttp://www.nnit.dk/playmaker/Sider/digital-playmaker.aspxDigital Playmaker
Taktiktavle giver DSB nyt syn på it-strategienhttp://www.nnit.dk/KundeCases/Sider/Taktiktavle-giver-DSB-nyt-syn-på-it-strategien.aspxTaktiktavle giver DSB nyt syn på it-strategien
Taktiktavle giver DSB nyt syn på it-strategienhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/NNIT_Playmaker_DSB_CIO.aspxTaktiktavle giver DSB nyt syn på it-strategien
Taktiktavle lader it-chefen sætte sit hold rigtigthttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/NNIT_Playmaker_DK.aspxTaktiktavle lader it-chefen sætte sit hold rigtigt
It-studerende skal lære it-taktik på fodboldbanenhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/NNIT_Playmaker_Aarhus_Universitet_article.aspxIt-studerende skal lære it-taktik på fodboldbanen
Integration Zonehttp://www.nnit.dk/playmaker/Sider/Integration-Zone.aspxIntegration Zone
Infrastructure Zonehttp://www.nnit.dk/playmaker/Sider/Infrastructure-Zone.aspxInfrastructure Zone
Business Development Zonehttp://www.nnit.dk/playmaker/Sider/Business-Development-Zone.aspxBusiness Development Zone
Brochure: Playmakerhttp://www.nnit.dk/Others/NNIT_Playmaker_brochure_online.pdfBrochure: Playmaker