Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
< BACK

Cloud: Se kompleksiteten i øjnene

Cloud buldrer frem, og der er masser af fordele at høste. Men cloud afføder også kompleksitet, og mange virksomheder oplever store udfordringer, når det for eksempel gælder integration til infrastrukturen eller sikkerhed. NNIT's cloud-evangelist Christoffer Mors giver her sin anbefaling til, hvordan virksomhederne kan overvinde kompleksiteten og få det bedste ud af cloud-potentialet.

"Der er store forventninger til cloud, og lad os slå fast med det samme, at cloud på nuværende tidspunkt er en moden teknologi, som man med rette kan forvente sig meget af. Men det betyder ikke, at det er enkelt for virksomhederne at anvende cloud. Cloud eliminerer nogle udfordringer, men skaber også helt nye," siger Christoffer Mors, cloud-evangelist hos NNIT.

De 3 største udfordringer for virksomhederne er sikkerhed, integration og orkestrering. Og ifølge Christoffer Mors kan virksomhederne kun høste cloud-potentialet fuldt ud, hvis de forholder sig aktivt til kompleksiteten og tager hånd om de problemstillinger, cloud introducerer.

  • Sikkerhed

    Ønsket om at udnytte de mange fordele, cloud byder på, bliver hæmmet af bekymringer angående sikkerhed: Hvordan ved jeg, at mine data er sikre, og at jeg overholder den lovgivning, virksomheden er underlagt? Overholder jeg den nye persondataforordning? Hvordan styrer jeg, hvilke medarbejdere der kan tilgå de forskellige systemer og data?
  • Integration

    Integration har altid været en udfordring, efterhånden som et systemlandskab vokser. Og med de mange cloud-applikationer og et multi-vendor-setup står virksomhederne med et hastigt voksende og forgrenet systemlandskab bestående af legacy-systemer og SaaS, der skal integreres. Det sætter it-afdelingen under et ekstremt pres i forhold til at kunne levere sammenhængende it til forretningen.
  • Orkestrering

    Jo flere leverandører en virksomhed har på de forskellige applikationer og systemer, desto mere kompleks og fragmenteret kan arkitekturen blive. Der opstår risiko for, at overblikket forsvinder, og at ingen har det fulde kendskab til applikationsporteføljen, licenser og forbrugsmønstre eller virksomhedens reelle behov. Der er med andre ord brug for orkestrering.

Disse opgaver kan NNIT påtage sig, og sammen med en række cloud enhancement-ydelser er det med til at sikre, at kunderne får mest muligt ud af deres cloud SaaS-løsninger. Det kan for eksempel være hjælp til at lægge en exit-strategi, så man har en plan for, hvordan man sikrer, at man får sine data med sig, i tilfælde af at samarbejdet med en given leverandør ophører.

'Cloud first-strategi' – eller 'først en cloud-strategi'?

Der er flere virksomheder, der tilkendegiver, at de har en cloud first-strategi, dvs. hvis en løsning kan leveres som cloud, så er det den, man vælger. Men det er ikke al it, der med fordel kan leveres ud af skyen.

"Cloud er ikke svaret på alt – det er et supplement til din eksisterende it-infrastruktur. Så frem for en "cloud first-strategi" er det NNIT's anbefaling, at virksomhederne først lægger en cloud-strategi som en del af den overordnede it-strategi. I den forbindelse bør man også overveje, hvilke data og systemer der kan lægges ud i clouden, hvilke data der kan outsources på traditionel vis, og hvilke der bør holdes i de interne systemer. Det er ikke nok at have taget en beslutning om at anvende cloud; det er en strategisk vigtig beslutning, der skal forankres i virksomheden, så man sikrer, at den understøtter de generelle forretningsmål," siger Christoffer Mors og tilføjer:

"Den umiddelbare tilgængelighed og den hastighed, hvormed tingene kan sættes i værk, er både clouds styrke og potentielle akilleshæl. Vi ser mange kunder, der implementerer cloud-løsninger applikation for applikation uden at have en overordnet strategi for løsningerne. For nogle af dem kommer det som en overraskelse, når der opstår knuder i back-enden, hvor enderne skal mødes".

NNIT kan hjælpe virksomheden med at skabe overblik og få cloud-løsningerne til at spille sammen med de eksisterende løsninger. Det handler om at sikre, at der er sammenhæng mellem alle virksomhedens it-aktiviteter, når nye cloud-løsninger skal spille sammen med den øvrige it.

"Mit bedste råd er: Se kompleksiteten i øjnene. Anerkend, at cloud udfordrer jer, og tag de nødvendige forholdsregler, så I kan få den maksimale forretningsværdi ud af jeres cloud-løsninger."

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt NNIT+45 7024 ​4242nnitcontact@nnit.com ​​https://dk.linkedin.com/company/nnitKontakt NNIT

 

 

Styr Azure-forbruget og spar pengehttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Azure_spar_penge.aspxStyr Azure-forbruget og spar penge
NNIT Enterprise Hybrid Cloudhttp://www.nnit.dk/outsourcing-af-infrastruktur/Sider/infrastruktur-som-service-(paas).aspxNNIT Enterprise Hybrid Cloud
Cloud rådgivninghttp://www.nnit.dk/Raedgivning/Sider/cloud.aspxCloud rådgivning
Værdien af cloudhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Værdien-af-cloud.aspxVærdien af cloud
Optimer infrastrukturen med cloud – uanset industrihttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Optimer-infrastrukturen-med-cloud-–-uanset-industri.aspxOptimer infrastrukturen med cloud – uanset industri
NNIT Enterprise Cloudhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/NNIT-ENTERPRISE-HYBRID-CLOUD.aspxNNIT Enterprise Cloud
Sådan får CIO’en styr på forretningens skyhøje ambitionerhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/NNIT-Cloudbroker_DK_artikel.aspxSådan får CIO’en styr på forretningens skyhøje ambitioner
Da cloud blev mainstreamhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Artikel-Da-cloud-blev-mainstream.aspxDa cloud blev mainstream
IaaS i en sikker Enterprise Cloudhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Drag-fordel-af-Cloud-computing.aspxIaaS i en sikker Enterprise Cloud
White paper: NNIT forventningsbarometer 2014http://www.nnit.dk/Others/forventningsbarometer_2014_UK_web_v2.pdfWhite paper: NNIT forventningsbarometer 2014