Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
< BACK

Taktiktavle lader it-chefen sætte sit hold rigtigt

Af journalist Torben B. Sørensen


Med et lån fra fodboldverdenen hjælper NNIT it-ansvarlige med at lægge strategi og få indflydelse på forretningsudviklingen.

Ved første øjekast ligner det en attachemappe. Men når den foldes ud, viser den sig at være en model af et fodboldstadion komplet med bandereklamer og striber på grønsværen.

Men NNIT Playmaker er ikke beregnet til at planlægge taktikken for weekendens amatørfodboldhold. Det er et kommunikationsværktøj, der hjælper it-chefer til at komme længere frem på banen.

”Ideen udsprang af det forventningsbarometer, som NNIT udarbejdede i foråret. Her hørte vi fra it-chefer, at deres rolle i virksomheden er under forandring. Hvor de tidligere koncentrerede sig om at levere it-ressourcer, skal de nu indgå aktivt i udviklingen af forretningsstrategien,” fortæller Lars B. Petersen fra NNIT.

Strategi og forretningsudvikling kan nemt blive abstrakte og luftige emner at tale om. For at gøre samtalen mere konkret og håndgribelig har NNIT udviklet taktiktavlen NNIT Playmaker.

Daglig drift i defensiven

På tavlen er fodboldbanen opdelt i tre zoner: Den defensive zone, midtbanen og den offensive zone.

”I den defensive zone finder vi den vigtige daglige drift af for eksempel datacenteret, servicedesk og sikkerhed. Den typiske it-organisation lægger de fleste af sine ressourcer her i forsvarsspillet,” siger Lars B. Petersen.

På midtbanen mødes it og forretning. Det sker via applikationer og forretningsprocesser. Her er det relevant at tale om arkitektur og governance, men også konkrete applikationer som ERP, portaler og BI (Business Intelligence).

”De fleste it-ansvarlige vil gerne blive stærkere på midtbanen. Og vi kan se, at flere er ved at komme derop,” siger Lars B. Petersen.

 

It går til angreb

Den offensive zone er der, hvor virksomheden scorer sine forretningsmæssige mål. Og det er her, de forretningsorienterede it-chefer gerne  vil hen.

”I angrebszonen ligger fokus på udvikling af produkter og forretningen som helhed. Hvis it-chefen skal bidrage her, kan det for eksempel være ved at vise, hvordan virksomheden kan digitalisere sine produkter,” siger han.

Som eksempel nævner han Apple, der startede som producent af computere. Med iTunes skiftede firmaet karakter – nu er det også en stor forhandler af digital musik, videoer og andet indhold.

”Vi spørger gerne virksomheder: Hvad er jeres iTunes? Især på et globalt marked er det altafgørende for konkurrenceevnen, at en virksomhed tænker digitalt. Det gælder også på det danske marked,” siger Lars B. Petersen.

Han erkender, at det ikke nødvendigvis er let for en it-chef at placere it-strategien i den øvrige ledelses arbejde.

”Her er typisk to problemer. For det første er it-chefen ofte så bundet op på den daglige drift, at der ikke er tid til at tænke strategisk. For det andet kan it-chefen savne de rette kompetencer til at tale forretningens sprog,” mener han.

Placer ressourcerne rigtigt

Det drejer sig om at stå rigtigt på banen. NNIT inviterer derfor virksomheder til taktikmøder med udgangspunkt i NNIT Playmaker. Samtalen begynder med, at it-chefen placerer sine itressourcer på banen. De har form af 11 spillebrikker. Selv er it-chefen symboliseret med brikken Playmaker.

Langt de fleste af de 11 interne ressourcer vil typisk blive placeret i den defensive zone. ”Men der er også 11 eksterne ressourcer, som playmakeren kan sætte i spil. Hvis han eller  hun gerne vil flytte sine egne spillere op på midtbanen eller i offensiven, kan de eksterne ressourcer bruges til at aflaste dem i forsvaret,” forklarer Lars B. Petersen.

Det er klassisk outsourcing, men med et øget fokus på at rykke it-afdelingen længere frem i forretningen.

Undgå de gule kort

Som i en fodboldkamp er der også gule kort.  De symboliserer de barrierer, der forhindrer it-funktionen i at nå de forretningsmæssige mål. Som eksempel nævner Lars B. Petersen en træg infrastruktur, høj kompleksitet i it-landskabet, manglende specialkompetencer blandt medarbejderne og ikke mindst det forhold, at mange af ressourcerne er bundet i den daglige drift.  Alt sammen udfordringer, som deltagerne i  NNIT Forventningsbarometer om it-rollen  under forandring har tilkendegivet.

NNIT opfatter NNIT Playmaker som et kommunikationsværktøj, der gør it- og forretningsdialogen konkret. Og taktiktavlen kan følge med udviklingen:

”Når der en dag opstår en ny teknologi eller forretningsmæssig udfordring, som de it-ansvarlige skal forholde sig til, kan vi hurtigt engagere os i den dialog med afsæt i taktiktavlen. Hvordan påvirker den nye situation din placering på banen, og hvilke løsninger kan vi bidrage med fra vores side?” siger Lars B. Petersen.

 

 

 

 

 

 

Kontakt NNIT+45 7024 ​4242nnitcontact@nnit.com ​​https://dk.linkedin.com/company/nnitKontakt NNIT

 

 

Digital Playmakerhttp://www.nnit.dk/playmaker/Sider/digital-playmaker.aspxDigital Playmaker
Taktiktavle giver DSB nyt syn på it-strategienhttp://www.nnit.dk/KundeCases/Sider/Taktiktavle-giver-DSB-nyt-syn-på-it-strategien.aspxTaktiktavle giver DSB nyt syn på it-strategien
Taktiktavle giver DSB nyt syn på it-strategienhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/NNIT_Playmaker_DSB_CIO.aspxTaktiktavle giver DSB nyt syn på it-strategien
It-studerende skal lære it-taktik på fodboldbanenhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/NNIT_Playmaker_Aarhus_Universitet_article.aspxIt-studerende skal lære it-taktik på fodboldbanen
Ny app gør det muligt for CIO’en at sætte sit ønskeholdhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/NNIT_A4_Playmaker_App_DK_Article.aspxNy app gør det muligt for CIO’en at sætte sit ønskehold
Integration Zonehttp://www.nnit.dk/playmaker/Sider/Integration-Zone.aspxIntegration Zone
Infrastructure Zonehttp://www.nnit.dk/playmaker/Sider/Infrastructure-Zone.aspxInfrastructure Zone
Business Development Zonehttp://www.nnit.dk/playmaker/Sider/Business-Development-Zone.aspxBusiness Development Zone
Brochure: Playmakerhttp://www.nnit.dk/Others/NNIT_Playmaker_brochure_online.pdfBrochure: Playmaker