Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
< BACK

Taktiktavle giver DSB nyt syn på it-strategien

​Af journalist Torben B. Sørensen


En taktiktavle inspireret af fodboldverdenen har givet DSB’s CIO en ny metode til at arbejde strategisk med it – fra forsvaret over midtbanen frem til angrebet.

Martin Börjesson fra DSB blev begejstret, da han åbnede den lille pakke fra NNIT. I pakken var en videoafspiller, der spillede et personligt budskab til ham: En besked fra NNIT’s topchef Per Kogut om, at it-funktionen er under forandring – og at NNIT havde et værktøj, der kunne hjælpe ham med at håndtere den forandringsproces.

”Jeg følte, at Per talte direkte til mig. Det var vigtigt. Jeg har nok set den video 100 gange,  jeg har vist den til kolleger, venner og familie,” fortæller CIO (Chief Information Officer) Martin Börjesson, DSB.

Som opfølgning på videohilsnen modtog han taktiktavlen NNIT Playmaker. Det er en tavle, der ligner dem, fodboldtrænere bruger til at planlægge strategien forud for en vigtig kamp. Dog er fodboldspillerne her skiftet ud med it-ressourcer.

To NNIT-konsulenter, som Martin Börjesson kendte i forvejen, da DSB er kunde hos NNIT, besøgte ham. I fællesskab gennemgik de tre taktiktavlen og hvordan den kunne bruges til at visualisere DSB’s aktuelle it-situation.

”Tavlen er delt op i tre områder: Forsvar, midtbane og angreb. Det er en god måde at organisere det på. Forsvaret indeholder for eksempel den daglige it-drift. Det er sådan noget, der skal være på plads, før man kan gå i angreb,” siger Martin Börjesson.

Symbolikken tiltalte i særdeleshed Martin Börjesson, fordi han selv har en fodboldkarriere bag sig. Derfor var det naturligt for ham at tænke i de metaforer, som taktiktavlen anvender.

”Da vi var færdige med mødet, havde vi tegnet over hele tavlen og placeret ressourcer på den.  Jeg fik også fortalt, hvordan NNIT bør udvikle sig i fremtiden, for at de kan understøtte den udvikling, DSB er inde i,” siger han.

Mere forretning, mindre drift

Den udvikling går fra, at it primært handler om at levere drift, til at it bliver en forretningsmæssig medspiller, der udpeger og skaber nye muligheder.

”Traditionelt har CIO’en haft fokus på at minimere omkostninger. Vi har tænkt meget i kroner og øre. Men nu flytter rollen sig til at udvikle forretningen og fremme innovation via digitalisering,” siger Martin Börjesson.

Med andre ord bevæger den it-ansvarlige sig fra forsvaret til angrebet.

”DSB er inde i en udvikling, hvor vi digitaliserer stadig mere af vores produkt og tjenester. Det gælder både kontakten til kunderne, de interne arbejdsgange og samarbejdet med partnere. I it ser vi for eksempel på, hvordan vi kan være med  til at gøre kunderne mere selvbetjente,” siger Martin Börjesson.

Men sådan en indsats i angrebszonen kan kun lade sig gøre, hvis der er styr på forsvaret. Her mener han, at en outsourcingleverandør som NNIT kan spille en rolle:

Hvis vi skal levere et digitaliseret produkt, skal den bagvedliggende arkitektur, drift og sikkerhed være på plads. Her kan NNIT understøtte vores innovation ved at hjælpe med driften, så vi i it-funktionen kan komme frem på banen og  koncentrere os om at levere mere værdi til  forretningen,” siger han.

Relationen til kunden

Han ser Playmaker-initiativet som et tegn på,  at NNIT ønsker at varetage sine relationer til kunderne på et dybere plan. Det fremgår også  af, at taktiktavlen er skræddersyet til DSB: Der er bandereklamer for DSB og NNIT på siderne, og tavlen er fortrykt med 11 indsatsområder, som  DSB kan fokusere på.

”Tavlen er en god hjælp og huskeseddel – den sørger for, at vi husker at komme hele vejen rundt, og at vi ikke fokuserer på ét element på bekostning af de andre,” siger han.

Bedre til udbud

Martin Börjesson fortæller, at DSB’s generelle udfordringer i 2015 meget ligner dem, som hans it-funktion har. Det gælder opbygning af nye kompetencer, hvor organisationen bliver bedre  til at køre udbud og styre kontrakter med mange leverandører.

”På it-siden får vi brug for mere integration til cloud. Det kræver nye kompetencer hos os – men også hos NNIT som leverandør til os,” siger han. Han venter, at fremtiden byder på flere systemer, der opbygges som en kombination af cloudtjenester og lokal it.

Sikkerhed er vigtig

Taktiktavlen har gjort ham mere opmærksom på  et enkelt element: It-sikkerhed som en komponent  i forsvaret.

”Vi lægger stadig mere driftskritisk funktionalitet  i vores it-systemer. Derfor bliver det endnu vigtigere, at vi har styr på adgangskontrol og kryptering. Her spiller skyen også ind – vi skal huske at  inddrage sikkerhed, når vi taler cloud,” siger  Martin Börjesson.

NNIT har forsynet flere andre CIOs med  Playmaker-taktiktavler. Formålet er at vise,  hvordan NNIT betragter forretningen holistisk  med en rådgivende tilgang.
Martin Börjesson kalder Playmaker for et ”super initiativ:”
”Det skaber en anden relation mellem mig som kunde og NNIT som sparringspartner,” siger han.

 

 

 

 

 

 

Kontakt NNIT+45 7024 ​4242nnitcontact@nnit.com ​​https://dk.linkedin.com/company/nnitKontakt NNIT

 

 

Digital Playmakerhttp://www.nnit.dk/playmaker/Sider/digital-playmaker.aspxDigital Playmaker
Taktiktavle giver DSB nyt syn på it-strategienhttp://www.nnit.dk/KundeCases/Sider/Taktiktavle-giver-DSB-nyt-syn-på-it-strategien.aspxTaktiktavle giver DSB nyt syn på it-strategien
Taktiktavle lader it-chefen sætte sit hold rigtigthttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/NNIT_Playmaker_DK.aspxTaktiktavle lader it-chefen sætte sit hold rigtigt
It-studerende skal lære it-taktik på fodboldbanenhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/NNIT_Playmaker_Aarhus_Universitet_article.aspxIt-studerende skal lære it-taktik på fodboldbanen
Ny app gør det muligt for CIO’en at sætte sit ønskeholdhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/NNIT_A4_Playmaker_App_DK_Article.aspxNy app gør det muligt for CIO’en at sætte sit ønskehold
Integration Zonehttp://www.nnit.dk/playmaker/Sider/Integration-Zone.aspxIntegration Zone
Infrastructure Zonehttp://www.nnit.dk/playmaker/Sider/Infrastructure-Zone.aspxInfrastructure Zone
Business Development Zonehttp://www.nnit.dk/playmaker/Sider/Business-Development-Zone.aspxBusiness Development Zone
Brochure: Playmakerhttp://www.nnit.dk/Others/NNIT_Playmaker_brochure_online.pdfBrochure: Playmaker