Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
< BACK

Datamængden og nye analyseværktøjer revolutionerer anvendelsen af BI

Af journalist Klavs Andersen

 

Konsulentvirksomheden Gartner præsenterede tidligere på året de nyeste trends inden for anvendelsen af Big Data og dataanalyser på konferencen Business Intelligence & Analytics Summit. NNIT's Business Development Director Brian Troelsen deltog i konferencen og fortæller her, hvordan de enorme mængder data kan bruges til at optimere virksomhedernes adfærd både internt og eksternt samt danne grundlaget for nye produkter og tjenester.

Brugen af Business Intelligence (BI) breder sig med lynets hast til nye områder. Traditionelt har BI været anvendt til at forstå og reagere på fortiden som f.eks. afvigelsesforklaringer på realiserede resultater i forhold til budget. Demokratiseringen af data med øget adgang til at fiske i ekstremt store datamængder (Big Data) og udbredelsen af nye og mere fleksible BI-værktøjer til nye grupper af brugere i virksomhederne ændrer situationen radikalt. Analyser af Big Data giver nemlig adgang til en guldgrube af viden og muligheder, som hidtil ikke har kunnet udnyttes og vi vil se, at automatiserede analyser selv foretager handlinger baseret på historiske og realtids hændelser.

"Der er en spændende udvikling i gang inden for f.eks. Big Data og Machine Learning, som bevæger sig fra at være hype til at være noget, der for alvor anvendes i forretningslivet," siger Brian Troelsen, Business Development Director, NNIT.

Et eksempel er Vestas, som anvender Big Data-analyser af vind og vejr til at opnå den helt rigtige placering af nye vindmøller. Saxo Bank bruger Big Data til at skabe præcise Top 10-lister over de private investorer, der har det højeste udbytte af deres investeringer. Listerne viser, hvordan de bedste privatinvestorer anbringer deres penge og andre kunder kan så følge deres handelsmønstre. Og burgergiganten McDonald's analyserer millionvis af fotos til at optimere spredningen af sesamfrø på burgerbollerne samt deres temperatur for at nå frem til den optimale burgeroplevelse.

"Vi ser også, at Big Data og analyseværktøjer anvendes til at digitalisere, genopfinde eller ligefrem eliminere forretningsprocesser, forklarer Brian Troelsen og uddyber:

"I dag har man ofte personer i virksomheden, som træffer beslutninger baseret på nogle datapunkter. Det gælder for eksempel bankrådgivere, der yder lån, læger, som stiller diagnoser eller jurister, der vurderer sager. Hvem siger, at det ikke er en maskine, der skal gøre det? Vi vil helt sikkert komme til at se, at traditionelt menneskelige beslutningsprocesser baseret på datapunkter forandres eller ligefrem afskaffes."

Selvlærende maskiner

"Machine Learning er selvlærende maskiner med algoritmer, som på basis af behandling af store datamængder med eksempelvis SAP Hana, Oracle Exadata eller Cloudera/Hadoop bliver bedre og bedre til at forudsige mulige udfald og i sidste ende hjælpe med at optimere menneskelig adfærd," forklarer Brian Troelsen:

"Amazon.com er et velkendt eksempel. Når du besøger web-hypermarkedet og forespørger på et produkt, sørger et bagvedliggende system for at anbefale dig flere produkter. Systemet lærer løbende din adfærd i butikken at kende og foreslår dig stadigt mere præcist produkter både ud fra dine egne og andre lignende kunders indkøbsmønstre. Det sker ved at behandle masser af data og kombinere dem med profilering."

Machine Learning er også en vigtig komponent i udviklingen af selvkørende biler fra eksempelvis Google. Systemerne samler og analyserer informationer om bilisters adfærd på vejene og overfører erfaringerne til de selvkørende biler.

Konferencen belyste også, hvordan fysiske produkter i stigende grad genererer data, fortæller Brian Troelsen. Det gælder alle mulige typer af produkter fra radiatorer over biler til intelligente ure og smykker:

"Datagenerering er en ny måde at værdiforædle fysiske produkter på, og det er de data, man kan trække ud af produkterne, som for alvor er interessante i et forretningsmæssigt perspektiv både for virksomheden, men også den enkelte kunde."

Dataanalyser er ikke kun for nørder

De senere år har der været voldsom rift om Data Scientists. Det er statistikere eller matematikere med en databaggrund. De har typisk anvendt traditionelle BI-værktøjer fra leverandører som eksempelvis SAP, SAS Institute, SPSS eller Cognos til at udføre deres analyser.

Fremkomsten af nye datatyper og letanvendelige BI-systemer har imidlertid skabt en helt ny gruppe af dataanalytikere kaldet Citizen Data Scientists. Det er datakyndige medarbejdere, der findes blandt medarbejdere, der for eksempel er ansat i virksomhedens forretningslinjer som marketing, HR, salg, logistik eller Supply Chain Management. De arbejder med lettilgængelige BI-værktøjer som QlikView, Tableau eller Tibco Spotfire.

"De fleste marketingafdelinger har ikke medarbejdere ansat til specifikt at analysere data. Men de får store mængder data ind, som kan anvendes til optimering af eksempelvis kampagner. De sociale medier genererer for eksempel interessante data om kundernes adfærd. I det hele taget gælder det, at datamængderne vokser kraftigt inden for alle de forskellige forretningslinjer, og det øger potentialet i at anvende BI-analyser," understreger Brian Troelsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt NNIT+45 7024 ​4242nnitcontact@nnit.com ​​https://dk.linkedin.com/company/nnitKontakt NNIT

 

 

Lemvigh-Müller øger effektiviteten med SAP Fiorihttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/SAP-Mobility.aspxLemvigh-Müller øger effektiviteten med SAP Fiori
Information – i virksomhedens tjenestehttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Information-–-i-virksomhedens-tjeneste.aspxInformation – i virksomhedens tjeneste
Giv jeres information management-system et serviceeftersynhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Giv-jeres-information-management-system-et-serviceeftersyn.aspxGiv jeres information management-system et serviceeftersyn
Information Management outsourcinghttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Information-Management-outsourcing.aspxInformation Management outsourcing
Information Management implementeringhttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Information-Management-implementering.aspxInformation Management implementering
Information managementhttp://www.nnit.dk/Forretningsloesninger/Sider/information-management.aspxInformation management