Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
< BACK

TENDENS: Stil skarpt på innovativ kultur i digital transformation

Virksomhederne ved godt, at medarbejderne spiller en afgørende rolle i digitale, innovative succeser. Men hvis virksomhedskulturen ikke tillader eksperimenter og fejl, kan innovation ikke trives. NNIT’s Forventningsbarometer viser, at nulfejls-kultur fortsat hæmmer virksomheders innovation. 

Digital innovation kan ikke drives af en dedikeret ledelse alene. Grundstoffet i digital innovation er mennesker, og ifølge NNIT’s Forventningsbarometer mener 56 procent af respondenterne da også, at medarbejderne er de primære aktører i innovation. 

– Der er generelt en bevidsthed om, at innovation ikke kan skilles fra medarbejderne, som spiller en afgørende rolle. I nogle tilfælde er det dem, der identificerer områder, der kan optimeres digitalt, og ofte er det medarbejderne, der skal tage nye, innovative løsninger til sig og sikre deres forankring, forklarer Brian Troelsen, der er Business Development Director i NNIT.


Kultur – fakkelbærer eller innovationsslukker?

Og netop derfor er det bemærkelsesværdigt, at en femtedel af deltagerne i NNIT’s Forventningsbarometer vurderer, at deres virksomheds største kulturudfordring er, at der ikke er digitalt mindset. Kulturen er simpelthen ikke gearet til digital innovation.

– Hvis virksomheden ikke er karakteriseret ved en innovativ kultur, kan arbejdet med digital innovation møde store udfordringer. For selvom den digitale strategi er på plads, it-kompetencerne er hentet ind, og topledelsen bakker op om innovative satsninger, er det ofte medarbejderne, der skal bære løsningerne frem. Hvis de ikke oplever at være en del af en innovationskultur, vil mange virksomheder gå glip af store potentialer for digital innovation, understreger Brian Troelsen.


Regulativer kan spænde ben

Der er flere ting, der spænder ben for en innovativ kultur, pointerer han: 

– Regulativer er bestemt ikke fordrende for digital innovation. Det er ikke nemt at tænke ”ud af boksen”, hvis du bevæger dig i en nulfejls-kultur. For hvordan implementerer man fail fast, når failure is not an option? Det er en kontrast, der er til at føle på. 

En grundlæggende præmis for digital innovation er nemlig en eksperimenterede tilgang til arbejdet, men eksperimenter kan kun foregå, hvis det er tilladt at fejle – og blive klogere af det. 

Faste rammer er især en udfordring i stærkt regulerede industrier som for eksempel Life Science, men nulfejls-kultur findes i alle typer virksomheder – måske hovedsageligt i traditionsrige virksomheder med tydelige kommandoveje og fastlagte processer.   


Gør det svært at sige nej

Brian Troelsen anbefaler, at flere virksomheder skaber en incitamentsstruktur, der gør op med klassiske hierarkier og siloer og fremmer samarbejdet på tværs af fagligheder og ledelseslag – og kommuniker tydeligt, at innovation er en prioritet:

– Opbyg for eksempel et innovation lab, udnævn løbende innovation champions, beløn innovation med incitamentsmodeller (både finansielle og andre typer belønninger), og gør det frem alt svært at sige nej! Også på ledelsesniveau. Det betyder ikke, at du bør sige ja til alt, men det betyder, at du erstatter det klassiske korte ”nej” – enten med uddybende spørgsmål, der udfolder og måske kvalificerer den foreslåede idé, eller med gode argumenter for nej’et. Gør en virksomhed dét, lægger den grundlaget for en kultur, hvor der ikke skal argumenteres for, hvorfor man vil skabe innovation, men hvorfor man ikke vil. 


Friske øjne udfordrer business as usual

En grundlæggende ændring af en virksomhedskultur er naturligvis ikke en nem opgave. Og særligt ikke når ledelsen selv er en del af den innovationsslukkende kultur. 

– Ofte vil virksomheder nok have stor værdi af at påvirke sit kommercielle økosystem gennem samarbejder med for eksempel start-ups eller erfarne konsulenthuse, der tør kaste et kritisk blik på de indgroede processer og udfordre ”business as usual”, uddyber Brian Troelsen. 


Har du tjekket din virksomheds innovationspuls?

Forventningsbarometeret tager pulsen på digital innovation i danske og internationale virksomheder. Hvilke forskelle er der – og hvor? Og hvad kræver det – strategisk, teknologisk og organisatorisk – at drive digital innovation til endnu større højder?

Prøv Forventningsbaromeret og find ud af, hvilket niveau din virksomhed befinder sig på inden for digital innovation – og få et personligt Benchmark Map. Du får også adgang til en artikelrække om innovationspionerernes rejse mod digital transformationssucces.  

 

 

Brian Troelsen+45 3079 5933 btrl@nnit.comBusiness Development Director https://dk.linkedin.com/in/brian-troelsen-693b38Brian Troelsen

 

 

Digitale brobyggere: 6 eksempler på digital forandring, der har fokus på forretning frem for på teknologihttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Digitale-brobyggere--6-eksempler-på-digital-forandring,-der-har-fokus-på-forretning-frem-for-på-teknologi.aspxDigitale brobyggere: 6 eksempler på digital forandring, der har fokus på forretning frem for på teknologi
Digital transformation i Life Science: Regulativer er ikke en barrierehttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Digital-transformation-i-Life-Science-Regulativer-er-ikke-en-barriere.aspxDigital transformation i Life Science: Regulativer er ikke en barriere
Kan blockchain gavne din forretning?http://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Kan-blockchain-gavne-din-forretning.aspxKan blockchain gavne din forretning?
Corporate Entrepreneurship i NNIThttp://www.nnit.dk/Raedgivning/Sider/Corporate-entrepreneurship-in-NNIT.aspxCorporate Entrepreneurship i NNIT
Adgang til data i realtid booster beslutningstagninghttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Adgang-til-data-i-realtid-booster-beslutningstagning.aspxAdgang til data i realtid booster beslutningstagning
Optimer kundeoplevelsen med artificial intelligence http://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/Optimer-kundeoplevelsen-med-artificial-intelligence-.aspxOptimer kundeoplevelsen med artificial intelligence
High Tech Summithttp://www.nnit.dk/Sider/High-Tech-Summit.aspxHigh Tech Summit
Nyt projekt med Arla Foods er en stor succeshttp://www.nnit.dk/KundeCases/Sider/Nyt-projekt-med-Arla-Foods-er-en-stor-succes-.aspxNyt projekt med Arla Foods er en stor succes
Cyberkriminalitet rammer os allehttp://www.nnit.dk/ArtiklerOgOfferings/Sider/NNIT_Cybercrime_DK_Article.aspxCyberkriminalitet rammer os alle
Robotic Process Automationhttp://www.nnit.dk/Raedgivning/Sider/Robotic-Process-Automation.aspxRobotic Process Automation